Practices

Retrofit in Nordic countries: Haugerudsenteret (Oslo, NORWAY) – 4RinEU project

Share this Post:

This Norwegian demonstration building is a two-floor building with eight small dwellings in total, located at Haugerud in the city of Oslo. Haugerud is a suburb in the east of Oslo with housing developments and houses built around the metro station. This renovation is part of a Horizon 2020 project 4RinEU.

 

The building has a simple geometry with a lot of space around it, two factors considered as an advantage when looking for a suitable case study for the 4RinEU project. The demonstration building is 100% publicly owned by the city of Oslo.

 

The case study has a simple geometry with only two windows by apartment, and generous space surrounding the building made it ideal for testing. Thearchitectural elements used in the renovation where easily to install due to the geometry as well as having enough room around the building to mount them. The idea was to reduce the construction time.

 

An important target was to find a supplier interested in developing a solution for a larger market. This is the first project that uses prefabricated façade elements for a renovation in Norway. 

 

In the design phase, all the research partners - Sintef, Eurac Research, and Gumpp&Mayer - were working closely to the client. One of the main decisions in the design phase was the choice of renovation package and what technologies to integrate into the solution. The technologies and solutions had to be evaluated based on the local building legislations and local climate conditions and needs.

 

BIM was used throughout the design phase and a 3D model was used for the production of the elements. The design team collaborated within the 3D model in BIM. The design team has stated that this was a crucial point of success. Both for the cooperation between the experts, and to achieve the level of detailed needed in order to produce the elements at the factory with minimal adjustments on site.

 

The prefab architectural elements were cut automatically but built manuallyIntegration of PV was new to everybody and the design team had to design an original system. Also considering the building height, the elements were joined vertically to reduce the risk of construction errors. This was possible because the demo-case was a low-rise building, and there was enough space around it. 

 

Every detail of the renovation was carefully thought and designed, as well as the logistics were detailly planned. The good coordination and skilled workers were important success factors. The team used lifts and had to spin the elements around in the air in order to have enough room.

 

The overall result is an improved building, with improved levels of insulation, PVs and balanced ventilation. The building works period was relatively short, though longer than planned, and the tenants lived within the apartment during the deep renovation process. One of the main success factors has been the cooperation with the tenants. Especially in consideration to the fact that many tenants stayed at home during the day. Therefore, the aspects of good communication and safety were crucial. 

 

The case will undergo post-occupancy evaluation soon. Time lapse video of the renovation process can be found here.

Award labels

Available link languages

Source of funding

EC