heating systems

The Commission is in the process of updating some of the content on this website in light of the withdrawal of the United Kingdom from the European Union. If the site contains content that does not yet reflect the withdrawal of the United Kingdom, it is unintentional and will be addressed.

The renovation of the residential complex of Via Passeggiata dei Castani is one of the interventions developed within the FP7 Smart City project SINFONIA and has been concluded at the beginning of 2019.   The area is located in the east side of the city of Bolzano, under a mountain and the complex has been build in the ‘90ies. The complex is owned by the Municipality of Bolzano and it is composed by two buildings, that have 72 apartments distributed by four staircases for a total surface of 7456 m2.
Post date: 28 Jul 2020
Type: Case

The scope of the project was to increase the office surface through a roof extension, having a surface of around 900 m2, following sustainability and energy efficiency criteria.  
Post date: 17 Jul 2020
Type: Case

This hard-stone elementary school is located in Mulhouse in the Alsace region (north-eastern France), near the border with Germany. It is a listed building, since it was built in XXVIII sec as a spinning factory at a time which Mulhouse had an active textile industry and became a school in 1870. It has recently been retrofitted with a project balanced between low energy consumption and heritage preservation, with the availability of a constraint budget.  
Post date: 6 Jul 2020
Type: Case

The Upgrade DH project aims to improve the performance of district heating networks in Europe by supporting selected demonstration cases for upgrading, which can be replicated in Europe.   More specifically, the objectives of the Upgrade DH project are:  
Post date: 3 Jul 2020
Type: Link

Alnatura Working Environment is in the city of Darmstadt in Germany, and has been designed by Haas Cook Zemmrich STUDIO2050. This building is an example of new construction realized with a people-centric and sustainable design approach.   The building is the working place of 500 employees on three floors with a floor area of approximately 10,000 m2.
Post date: 26 Jun 2020
Type: Case

The building is used as a residential, and the aim of the renovation has been the conservation of the ancient walls of the medieval castle, considering modern comfort standards with the target of achieving a building ad a high standard of energy efficiency, (i.e. the NZEB standard).  
Post date: 23 Jun 2020
Type: Case

The renovation of the residential complex of Via Brescia is one of the interventions developed within the FP7 Smart City project SINFONIA.   The building is divided in 5 staircases with 7 floors and 21 apartments each, with an overall surface of around 32,000 m3 and it is managed by IPES-WOBI, the social housing Institute of the Province of Bolzano.  
Post date: 21 May 2020
Type: Case

An important public building in the most populated city of Zagreb county, Velika Gorica, this kindergarten was in need of energy renovation as it was expensive to run and uncomfortable for its occupants.  Having become an eco-school, the management realised that energy renovation was essential to underpin the new ethos of the school.  
Post date: 30 Apr 2020
Type: Case

Background – Why the EU heating stock needs to change  
Post date: 20 Mar 2020
Type: News

Built in 2019, the Eisbärhaus was designed as a passive building comprising two units. Building materials were selected according to guidelines provided by the Austrian environmental association Umweltverband Vorarlberger Gemeindehaus. All exterior walls consist of wooden timbers treated with cellulose to provide thermal insulation (layer thickness: 42cm).  
Post date: 5 Feb 2020
Type: Case