Practices

New Kindergarten and Daycare Centre, low-energy class 1

Share this Post:

Kregme Syd Børnehus SITE together with HHM has won the first prize in a competition for a class 1 low-energy integrated kindergarten in Kregme. Class 1 means the building has to comply to the strictest demands on energy and heating consumption. The architecture and spaces are designed to emphasize and enhance the identity of the institution, as well as challenge the senses of the children. The conceptual layout is inspired by a “Hedebyhus”, a dwelling from the Viking ages, of which there have been found remnants by the Church in Kregme. A flexible flow of group rooms are arranged around a central common area giving room to interactions between individuals, as well as between groups, under a double-high ceiling perforated by skylights. This allows great variation in experience throughout the day. The compact form is chosen in order to optimise the interior and reduce unnecessary corridors (unusable for anything but circulation), as well as to minimise energy consumption. Furthermore this design yields variation in daylight as one moves through the building due to the varying orientations of the different rooms.
What we did
As the setting for everyday life, the spaces are designed to emphasize and enhance the identity of the institution, and challenge the children’s senses. The compact form is chosen in order to optimise the interior and reduce unnecessary corridors (unusable for anything but circulation), as well as to minimise energy consumption.

Why we did it
In 2015 the Danish governemnt will impose new energy requirements for buildings. This project meets those requirements meaning the building has to comply to the strictest demands on energy and heating consumption.

How we did it
A flexible flow of group rooms are arranged around a central common area, giving space to individual and group interactions, under a double-high ceiling perforated by skylights. The building is highly insulated, heat is re-used from expelled air, the structure is optimised and the savings are reinvested in solar cells.

Lessons learnt

The energy usage of the buliding is 50% under the current BR08 requirements and without additional construction expenses.

Award labels

Available link languages

Topic

Comments