Practices

Vitus Bering Innovation Park

Share this Post:

The Vitus Bering Innovation Park is one of the first office complexes in Denmark to be classified as low-energy class 1, which means that its energy efficiency is twice that of the minimum required by the Danish building regulations. The low level of energy consumption is achieved through such factors as highly insulating windows and extra insulation on all of the building’s external surfaces. Another feature is the building’s intelligent air conditioning system, which adjusts itself according to the number of people present in each individual room. The basic floor plan of the building is a simple and flexible layout, to allow the integration of numerous uses and adaptations. The large and dynamic green stairway element leads to common meeting facilities and a roof terrace with a beautiful view of the Horsens Fjord. The stairs land in a different position on each level, thus activating the entire atrium as the central hub of the building. The atrium is covered by a dynamic, diagonally split roof-plane with circular skylights, of which one half forms the common roof terrace.

Lessons learnt

The creative Innovation building is build on a brick base that is a direct continuation of the existing complex’ structural design, but from there on it is distinctly different and unique.

Award labels

Available link languages

Operational date

Monday, 1 March, 2010

Comments