Practices

The Commission is in the process of updating some of the content on this website in light of the withdrawal of the United Kingdom from the European Union. If the site contains content that does not yet reflect the withdrawal of the United Kingdom, it is unintentional and will be addressed.

Sant Martí Primary School and Adult Education Centre: Multipurpose municipal building in Barcelona

Wyróżniony Przypadek March 2015
Share this Post:

The Sant Marti building, located in the neighbourhood of Poblenou in Barcelona, is a multi-purpose municipal space comprised of a kindergarten and primary school (Col·legi d'Educació Infantil i Primària (CEIP) Sant Martí), an adult-education centre (Centre de Formació per Adults (CFA) Martinet de Nit) and a two-storey underground car park. One of the main objectives of this building was to revitalize the surroundings and provide a long-time desired public building to the area. 

Due to various factors (i.e.; building plot located in a highly dense urban environment, limited dimension of the plot, rigid urban planning rules and unmodifiable underground position of the car-park) a major re-thinking of standard directives of public schools and also how to adapt the Sant Marti building to the specific location were necessary. 

The building highlights an optimized envelope definition which assures good thermal building behaviour due to the ventilated façades and roof, both of which maximize insulation thickness. The main part of this building is located on the ground floor and most roofs are covered by outdoor playground areas.  These roofs alternate between different floor levels and therefore using the voids and constructed areas which consequently contributes to a, better use of natural light, ventilation and views over the indoor spaces.

The building has Class-A Energy Certification and has won the 2013 Endesa Award "Promoción no Residencial más Sostenible 2013" as the Most Sustainable Non-Residential Building of Spain

 

Location

  • CEIP Sant Marti: Sant Joan de Malta, 130, Barcelona.
  • CFA Martinet de Nit and parking: Rambla del Poblenou 128-130, Barcelona.

 

Client

Barcelona d’Infraestructures Municipals, S.A. (BIMSA) (public company)

 

Contractors

Architects: SUMO Arquitectes ( Jordi Pagès, Marc Camallonga, Pasqual Bendicho ) +Yolanda Olmo

Project Manager: Q Estudi

Structural Engineering: Manuel Arguijo y Asociados SL

Engineering: Grupo JG Ingenieros Consultores de Proyectos SA

Cost Studies: Aumedes DAP SLU

Project Colaborator: Aitor Estévez Olaizola

Building Company: Dragados, S.A.

Security Coordination: SGS

 

Time schedule

New construction (new build)

Design work: July 2010 (public tender competition)

Construction work:

- CEIP St Marti and parking: August 2011 - December 2012

- CFA Martinet de Nit and surroundings: August 2011 - May 2013

Delivery:

- CEIP St Marti and parking: January 2013

- CFA Martinet de Nit and surroundings: June 2013

 

Surface area and use

Plot area: 3.365 sqm

Gross built area: 12.015 sqm

Surface area use (see image, ¨Energy Sketch¨ from left to right side):

  • underground (two-storeys): municipal parking: 253 car park and 24 motorcycle park spaces
  • ground floor: community center (adult classrooms), infant school (infant playground with slat (left-side passage), kindergarten classrooms and administration offices) and primary school (gym, playground with slat (right-side passage), dining-room, kitchen and services)
  • first floor: community center (adult classrooms and playground), primary school (big and small playground, and classrooms)
  • second floor: primary school (classrooms)
  • third floor: primary school (playground and urban allotment)

 

Construction cost

Final Budget: 9.451.015,70€ (excluding taxes)

 

Energy consumption

Primary energy need: 80,10  kWh PE/m2.year

Final energy: 33,80  kWh PE/m2.year

GHG in use: 19,70   kg CO2/m2.year

The application of different energy efficient measures such as ventilated façades and roof, solar shading on the south facing façade and a district heating and cooling system have complied with all required legal building codes in energy performance and as a direct consequence, the building has achieved the highest rating in Energy Performance Certification as Class-A.  

 

Envelope performance

U-value ventilated façade with inner light-weight wall: 0,29  W/m2.K

U-value ventilated walkable roof: 0,37  W/m2.K

U-value windows: 2,70  W/m2.K

The lateral interior courtyard façades use textured concrete walls with a perforated steel enclosure for daylighting. The rest of façades are built with a pre-fabricated fast execution system using dry mounting techniques.  This system is built with a ventilated skin façade to improve insulation and soundproofing as a result of the air flow in the intermediate cavity space.  Finally, a solar shading system has also been installed as well, using operable shading devices on the south façades.

The ventilated roof surface which is walkable, is perfectly adapted to the Mediterranean climate.

 

System performance


District Heating, Hot Water and Cooling System:  Districlima (http://www.districlima.com/districlima/uploads/PDF/2012_05_INFOPOWER_Climatizacion_Urbana_Tanger.pdf)

Ventilation system: A double heat exchanger and natural cross-ventilated systems

Solar shading: Fixed vertical shading devices installed according to specific geometrical study. Automated sun-tracking awnings were only installed on the adult-education building centre.

Renewable system: Urban network Districlima

 

Awards

Endesa Awards 2013: Winner in the category of "Promoción no Residencial más Sostenible 2013" as the Most Sustainable Non-Residential Building of Spain. (http://www.premiosostenibilidadendesa.com/libro-premios-endesa-2013.pdf)

 

Pictures of construction stage:  http://onsitesantmarti.tumblr.com

 

 

Lessons learnt

Since the commencement of the project, the Sant Marti Building focused on developing a functional and practical building which could be fully integrated into the environment and still maintain a distinctly urban feeling. The fact that this building has been designated for various uses (multipurpose building) has redefined the concept of urban educational centres.

Award labels

Additional documents

Available link languages