Practices

The Commission is in the process of updating some of the content on this website in light of the withdrawal of the United Kingdom from the European Union. If the site contains content that does not yet reflect the withdrawal of the United Kingdom, it is unintentional and will be addressed.

REEFLEX: International student residential hall

Wyróżniony Przypadek July 2015
Share this Post:

 

REEFLEX is an international student residence that combines residential living as well as hotel accommodation. This unique concept meets the housing needs for students who require a short or medium stay (a few nights or months) such as international exchange students, research students, etc.

The residence forms part of the policy of the University of Lille in environmental and energy transition and respect for the environment, politics which are embodied in the Covenant of Mayors (Think, Act, Building for environmental and energy transition University Lille) and Zero Carbon goal in the regional context of the third industrial revolution in Nord-Pas-de-Calais (TRI).

The REEFLEX residence is housing designed to educate its occupants in a thoughtful bioclimatic approach:

  • Different coated façades, the simplicity of the design as well as the fact that the project was designed to be an educational tool – with explanations, leaflets and study tours addressed to the residents in order to carry out an initial awareness campaign in bioclimatic choices.
  • Both architects and project managers can monitor their energy system consumption as well as track the user behavior in order for the building to have a good energy performance. Firstly, stakeholders should have a high impact on energy efficiency which should then be followed by an environmentally friendly behaviour of the occupants.

This residence complex is a candidate for the next Green Building Solutions Awards 2015 arranged by Construction21.

 

Location

Avenue Paul Langevin / cité Scientifique / 59650 Villeneuve d'Asq, France.

 

Project partners

Maître d'ouvrage (project management as owner): Office Public de l´Habitat Lille Métropole Habitat (LMH)

Maître d'usage (project management as user): Université Lille 1

Conducteur d’opération (coordination): Abiliti / Itaq / 3ème Opus

Conception and réalisation (design and construction team): Rabot Dutilleul Construction / Boyeldieu Dehaene Architectes / Hexa ingénierie / Symoé / Flandres Analyses / Philippe Thomas

Ameublement intérieur (interior): Cordonnier-Leduc Architectes / Eurequip

Bureau de contrôle (quality control): Preventec

Coordonnateur SPS (risk prevention): Bureau Veritas

 

Time schedule

Design: 2012-2013

Construction: 2014-2015 (14 months)

Delivery: June 2015

 

Surface areas and use

Total plot area: 23.380 m2:

  • Building area: 4.300 m2
  • Parking: car allowance of 82 spaces, 810 m2 for bikes (metro and bike-sharing stations nearby)

 

Floor area: 13.644 m2

  • 4 five-storey buildings with 538 apartments for accommodation (which include a fitness area and self-service laundry). These units are mainly assigned according to habitant type, i.e. researchers and university students:
    • Building "Pavillon Etudiants": 169 units for general students
    • Building "Pavillon Court séjour": 130 for internship/training students on short stays
    • Building "Pavillon Telecom Lille": 170 units for students from the University Lille 1 (telecom school)
    • Building "Pavillon chercheurs": 69 units for visiting researchers

 

  • 1 ground floor building with a kindergarten area for 30 children (613m2) which is located in the main avenue and is available for residents and university staff having children.

 

Construction costs

Construction phase cost: 21,6 M €

Global cost: 28,3 M €

More detailed information below (according to planification of September 2014):

Loan

409 apartments from PLS - Prêt Locatif Social (social renting)

17.882.471

129 apartment from RHVS - Résidence Hôtelière à Vocation Sociale (hotel residence)

6.730.602

1% accommodation

ASTRIA

324.000

Funding

Métropole Européenne de Lille

1.842.000

Furniture and equipments

Université de Lille + Ecole Nationale Supérieure de Chimie de Lille + Ecole Centrale de Lille (50%)

Université Lille 1 + REEFLEX contribution (50%)

1.600.000

 

 

28.379.073 €

 

Energy consumption

Reference value: 94,00 kWh/ m2.year
Primary energy demand: 57,00 kWh/ m2.year

GHG in use: 21,00 KgCO2/ m2.year

 

This residence complex was certified by Habitat & Environnement with label Effinergie+ in accord with RT2012 levels (French Thermal regulation). Consumption reduced by 10% compared to RT2012 (60% vs the RT2005) or 10,000 € per year (50,000 € per year for RT2005).

 

 

Envelope performance

U-Value average for walls and roofs: 0,53 W/m2.K

Details:

  • Walls with external insulation: 16 cm thick concrete panel with external TH39 layer (11 cm; foamed polystyrene)
  • Walls with external insulation (only some parts of the ground floor): 18 cm thick concrete panel with external TH39 layer (11 cm; foamed polystyrene) and 7 cm thick sprayed concrete
  • Inner walls in non-heated rooms: 17 cm thick concrete panel with 8 cm thick TH34 layer (Calibel type or equivalent)
  • Floor terrace: 20 cm thick reinforced concrete slab with 8 cm thick rigid TH34 insulation (foamed polystyrene)
  • Floor in non-heated rooms or on the outside: 20 cm thick reinforced concrete slab with 15 cm thick TH36 insulation under the slab (FibraXtherm type or equivalent)
  • Common roof: 20 cm thick reinforced concrete slab with 22 cm thick rigid TH34 external insulation (foamed polystyrene).
  • Steel trough roof (only on ground floor building): Steel trough with 22 cm thick mineral wool external insulation

U-Value for double-glazed PVC joinery (4/16/4 Argon-filled 90%): 1,40 W/m2.K

U-value for PVC roller shutters: W/m2.K

 

Energy system

Heating and hot water system: Water pipes and radiators from a District Heating Network.

Cooling system: no cooling system.

Ventilation system: Humidity sensitive Air Handling Unit (hygro A).

Renewable system: no renewable system.

 

Energy efficiency measures

  • Orientation of the building allows for the path of sunlight from east to west.
  • A solid wall with 11 cm thick insulation allows a 20% greater performance than the French Thermal regulation levels (RT2012)
  • Large window bays boost the Daylighting factor and permit the occupant to live without artificial lighting 50% of the time
  • Light input is controlled by roller shutters
  • Choice of low environmental impact materials (wooden façade, non-polluting materials, (matériaux non-polluants), PVC floorings)
  • High ventilation and natural light offers an atmosphere of great quality
  • Effective acoustic work in the common areas and in the housing in accordance with thematics AI and AE of the "Habitat & Environnement" referential
  • The building is fully accessible to people with disabilities and reduced mobility, according to the Accessibility thematic of the"Habitat & Environnement" referential
  • Outside areas offer green zones contributing to summer comfort

 

Original source Construction21 (C21)

 

Other interesting links:

http://snesup.univ-lille1.fr/site/IMG/pdf/REEFLEX.pdf

http://www.univ-lille1.fr/digitalAssets/43/43295_UL1-PlanDuCampus-A4-190615-OK.pdf

http://www.itaq.fr/offres/doc_inline_src/610/130612-CR24_Reeflex_trx.pdf

http://pod.univ-lille1.fr/video/2261-le-projet-reeflex-la-residence-universitaire-internationale-universite-de-lille/

 

 

Lessons learnt

n/a at present time

Award labels

Additional documents

Available link languages