Practices

CPAS Vanpe “Very Low Energy” Heritage / Office Building Renovation - Brussels

Wyróżniony Przypadek Highlighted Case
Share this Post:
CPAS (public centre for social welfare) Vanpe, Project goes deep in energy-efficiency renovation and Art-Deco heritage conservation.

Location:  Rue Vanpé 50, 1190 Forest, Brussels
Client:   Forest CPAS
Construction Budget: 1471 €/m² - excl.VAT
Gross Area: 1017 m²

 

The project embraces the thorough renovation a building from the 1930s. The CPAS of Forest Municipality of Brussels brought together its various services there in 2005.  To preserve the façade (exterior walls, windows and doors), the walls have been insulated from the inside by 20 cm of cellulose.

The previous original steel window frames have been kept in the façade, but new high-performance frames have been put inside to ensure the thermal and acoustic comfort of the users. To avoid thermal bridges at the junction line between the concrete slabs and façade, the slabs have been cut out and insulation has been placed between the slabs and the façade.

The premises are cooled exclusively by a passive cooling system. The system used is called “natural night cooling”. Heating needs have been reduced to 28 kWh/m²/yr (Brussels average: 106). Thirty square metres of photovoltaic panels provide part of the electricity supply for the building. It has an extensive green roof and the central courtyard has been planted.

 

Brussels Region Exemplary Building award in 2008
Architect:   A2M
Engineering design:  MATRIciel JZH
Contractor: Dherte

 

Energy consumption:
“Very Low energy” standard achieved.
Space Heating Energy Demand: 28 kWh/m². year (standard building: 106 kWh/m².year)
Air tightness n50 = 1.5 h-1
Heat recovery ventilation Ƞ = 68%
Night-cooling
PV panels: 30m²
3m³-rain water recovery tank

 

http://www.a2m.be/cpas-forest/

http://app.bruxellesenvironnement.be/batex_search/Docs/fs_014_FR.pdf

http://app.bruxellesenvironnement.be/batex_search/Docs/fs_014_nl.pdf

* * * * * * * *

 

FR

 

CPAS Forest

La rénovation-patrimoine du CPAS de Forest, situé rue Vanpé, non loin de la place Saint Denis, ne fait pas de compromis : c’est une rénovation patrimoniale exemplaire doublée d’une réhabilitation énergétique sans concession.

 

A2M est choisi pour proposer un projet et remettre une candidature à l’appel à bâtiment exemplaires de la région bruxelloise. Le projet permet un rééquilibrage de l’environnement urbain ainsi qu’une réduction de la consommation d’énergie de plus de 90%.

 

L’environnement urbain, est composé de bâtiments beaucoup plus élevés ; pour équilibrer cette situation, un étage neuf, tranchant avec la façade art-déco, vient rehausser le bâtiment. Cet étage supplémentaire, en ossature légère en bois permet d’accueillir les nouveaux bureaux au programme, sans compromettre l’équilibre des masses et des volumes du bâtiment existant. Cette densification verticale est également réalisée au sous-sol ou un jardin est creusé et une grande salle de réunion aménagée. La cour intérieure du bâtiment, encombrée de pièces rapportées est dégagée, plus ouverte et lumineuse. La façade est restaurée et un maximum d’éléments d’origine sont conservés, avec un soin tout particulier pour la grande cage d’escalier centrale, éclairée par une baie d’angle agrandie.

 

Afin d’offrir un confort exemplaire tout en réduisant drastiquement les consommations du bâtiment, celui-ci est entièrement doublé d’une épaisse isolation. Cette doublure passe derrière la façade à rue, remonte du dernier étage au toit, coule sur la partie extérieure de la cour et passe sous la dalle de sol afin d’envelopper de manière continue tout l’édifice. Ainsi paré de son isolation, l’édifice voit ses consommations chuter de plus de 90%, passant de 1934 à 2011 de 335 à 19 kWh/m²an, uniquement grâce à la stratégie passive, simplement physique, d’une enveloppe performante.

Author(s) information

Name

A2M architecture - MatriCiel

Address

www.a2m.be

Email

Award labels

Available link languages

Operational date

piątek, 1 Październik, 2010

Relevant tools

WUFI Passive